Saltar apartados

2016/04/11

desdejuni de treball: 
  L'ALLOTJAMENT COL·LABORATIU
en el sector turístic de la comunitat valenciana
Dimecres passat, 6 d'abril de 2016, s'ha celebrat en l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (INVAT·TUR) el desdejuni de treball "L'allotjament col·laboratiu en el sector turístic de la Comunitat Valenciana". Ha inaugurat l'acte la Directora General de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete.

Huete ha ressaltat “la importancia de realizar estos desayunos de trabajo para analizar entre todos los agentes implicados, tanto del ámbito privado como desde la administración, la situación del sector turístico”. De fet, ha recordat que ahir mateix va tenir lloc la primera reunió de la Comissió d'Intrusisme on es va abordar la problemàtica que afecta a l'allotjament reglat per la competència deslleial d'els qui no se sotmeten a la normativa existent i ha destacat que “nuestra labor es proteger a quien cumple las reglas y, además de contribuir al buen funcionamiento del sector, también proteger los intereses del usuario”. En aquest sentit, ha apuntat que des de l'Agència Valenciana de Turisme s'ha preparat un intens pla de treball per a 2016 amb la finalitat de resoldre aquesta problemàtica.

Cal destacar que el desdejuni, que es desenvolupa en el marc del projecte de investigació AICO 2015/047, concedit per la Generalitat Valenciana, i denominat “El alojamiento colaborativo en el sector turístico de la Comunidad Valenciana”, té per objecte prémer les opinions i les aspiracions dels diversos actors involucrats en l'àmbit de l'allotjament turístic i als quals, d'una manera o un altre, els afecta la irrupció de l'allotjament col·laboratiu.

D'aquesta manera, en el desdejuni s'ha pogut, d'una banda, conèixer l'opinió dels operadors hotelers així com de les seues organitzacions empresarials, i per un altra, la dels actors en l'àmbit dels apartaments turístics així com de les companyies gestores de les plataformes a través de les quals es produeix la contractació en l'àmbit de l'allotjament col·laboratiu, a més de comptar en el desdejuni amb la participació de l'administració.

Huete ha insistit que “no se deben confundir términos ni aprovechar la economía colaborativa para implantar modelos que perjudiquen al sector y a los usuarios” i ha assenyalat que “desde la administración siempre estaremos al lado de quienes contribuyen al buen funcionamiento del sistema”.

Després de la benvinguda de la directora general de Turisme, la professora Nuria Fernández, investigadora principal del projecte, ha exposat en línies generals la incidència del fenomen de l'allotjament col·laboratiu a la Comunitat Valenciana, fent al·lusió a la regulació en altres comunitats autònomes i altres països del nostre entorn i ha plantejat una sèrie de qüestions entorn dels problemes que suscita l'actual marc jurídic aplicable a l'allotjament col·laboratiu.

Després de la intervenció, s'ha celebrat un intens debat entre els assistents, representants dels diferents sectors involucrats en l'allotjament turístic: per part del sector hoteler, Antonio Mayor (president d'HOSBEC), Nuria Montes (secretària general d'HOSBEC), Javier García Cuenca (vicepresident CEHAT), Pere Joan Devesa (Hotels Poseidón); per part del sector d'apartaments turístics, Miguel Ángel Sotillos (APTUR) i Patricia Valenzuela (FEVITUR); representants de les plataformes tecnològiques d'allotjament, Joseba Cortázar (Homeaway) i Kaaajal Mansukhani (SpainHoliday); Marta Villén (secció de Dret del Turisme de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de la Província d'Alacant); José Luis Gascó (Director de l'Institut Universitari de Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant), Tomás Mazón (director de la Càtedra d'Estudis Turístics Pedro Zaragoza Orts de la Universitat d'Alacant); Jesualdo Ros (secretari general de PROVIA); i, Jorge Moya i Pilar Iñiguez (investigadors del projecte i professors de Dret Mercantil de la Universitat d'Alacant).
 
fotografia Desayuno de Trabajo Alojamientos Colaborativos

IUIT· Institut Universitari d'Investigacions Turístiques


·Universitat d'Alacant
·Edifici Instituts Universitaris
·Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
·03690 - Sant Vicent del Raspeig (Alacant)

Tel: 965 90 95 51

Fax: 965 90 95 52

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464