Saltar apartados
  • UA
  • IUIT
  • Premis a la Trajectòria, a la Innovació i a la Rellevància Professional en Turisme

Premis a la Trajectòria, a la Innovació i a la Rellevància Professional en Turisme

 

L'any 2011, l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant va reprendre el lliurament anual de distincions a reconeguts professionals del sector turístic, com ja feia anteriorment l'extinta Escola Oficial de Turisme, entre els premiats figuren D. Pedro Zaragoza Orts, creador de Benidorm com a destinació turística paradigmàtica, i D. José Orts Serrano, artífex de l'Hotel Huerto del Cura, d'Elx.

En aquesta nova etapa, es van instaurar dos premis anuals per a reconèixer la labor d'agents i empreses del sector turístic de la Costa Blanca. Aquests dos premis reconeixen la Trajectòria Professional i la Innovació en Turisme, i que en edicions anteriors han rebut persones tan rellevants en el sector com Pedro Zaragoza Orts, creador de Benidorm com a destinació turística; José Orts Serrano, artífex dels Hotels Huero del Cura i Milenio, d'Elx; Adolfo Utor, president de Balearia; José M. Caballé, president de Servigroup;  Alfredo Bataller, president de SHA Wellness Clinic; o Vicente Marhuenda Pitarch, expresident i gerent l'Associació Provincial d'Hotels d'Alacant, entre moltes altres persones fonamentals en el posicionament turístic de la província d'Alacant.

El premi a la Trajectòria professional en el sector turístic recau en empreses o persones vinculades a aquest sector, no relacionades amb la vida política ni amb el vessant acadèmic, amb una llarga i acreditada activitat professional.

Per la seua banda, el premi a la Innovació en Turisme reconeix empreses o persones que han obert i impulsat nous models de negoci innovadors i d'èxit o que apliquen la innovació a la gestió dels seus establiments, marcant nous camins i formes de fer en el turisme.

En l'edició del 2016 es van ampliar els guardons amb la creació del Premi a la Rellevància Professional en Turisme, en aquest cas d`'exalumnes de la Universitat d'Alacant, i que en aqueixa primera edició va recaure en Javier Luri, actual director de l'Hotel Meliá Villaitana, de Benidorm;.

 

PREMIS IUIT 2021

Data de celebració: 13 d'abril de 2021 a las 18: 00 h
Lloc: Sala de graus de la Facultat de Ciències Económiques i Empresarials(031P2061)

Retransmisió en directe

 ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS IUIT 2021

 

  

 

El dimarts 13 de març, a les 18.00 hores, en el  Saló de graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, va tenir lloc l'acte de lliurament dels Premis IUIT 2021.

 

L'acte va ser presidit pel Vicerector d'Investigació ,D.Juan Mora Pastor, al qual acompanyaren el Sr. Francisco Juan Martínez, Director de l'INVATTUR de la Generalitat Valenciana,Sr. José Francisco  Mancebo, Director del Patronat de Turisme de la Província d'Alacant, la Sra. María del Carmen Sánchez, Regidora de Turisme i Vicealcaldessa d'Alacant, i el Sr. Jose Luis Gasco, Director de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques

Vídeo lliurament premis

 NOTÍCIES PREMSA

 

 PREMIATS 2021

Premis a la Trajectòria, a la Innovació i a la Rellevància Professional en Turisme 2021, concedits per l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques de la Universitat d'Alacant 
  • Premi a la Trajectòria Professional en Turisme al Sr. Javier *Fur

 Javier Fur és CEO de Alannia Resorts, una empresa especialitzada a oferir vacances familiars en establiments del tipus Càmping Resort. En el moment actual, disposa de més de 2.000 places d'allotjament en establiments d'aquest tipus a Crevillent i Guardamar, als quals se n'afigen tres més a Tarragona i amb expectatives d'augmentar les seues instal·lacions.

  

  • Premi a la Innovació Turística a  la Sra. Leire Bilbao

 Visit Benidorm, sota la direcció de Leire Bilbao, s'encarrega de la gestió i promoció turística de Benidorm d'una manera transversal en implicar tant l'administració pública com al sector privat. Leire Bilbao des de Visit Benidorm ha impulsat projectes relacionats amb el monitoratge en temps real de diferents variables clau per a la gestió d'una destinació turística intel·ligent: moviments de persones, despesa turística, escolta activa, consum d'energia, ocupació de platges, gestió de la destinació en fase COVID, accions per a la millora de la sostenibilitat, etc. A més, Leire Bilbao desde Visit Benidorm ha sigut una persona clau per a l'obtenció del certificat Q de DTI per a Benidorm per la seua capacitat per a participar en la formulació i implantació del sistema de vigilància estratègica de Benidorm.

  

  • Premi a la Rellevància Professional en Turisme d'exalumnes de la Universitat d'Alacant al Sr. Federico Esper

Federico Esper va ser Director General d'Intel·ligència de Mercats i Observatori de l'Ens de Turisme de la Ciutat de Buenos Aires, on va tindre al seu càrrec el desenvolupament i posada en marxa del Sistema d'Intel·ligència Turística (SIT) de la ciutat, com una eina estratègica de Big Data aplicada al turisme, entre altres projectes d'innovació i transformació digital en gestió del coneixement. Va desenvolupar la seua carrera professional com a funcionari internacional en la seu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT, Nacions Unides) a Madrid, Espanya. Allí ha assessorat en qüestions de política turística i participat en projectes a nivell global al costat d'organitzacions internacionals, governs nacionals, empreses i associacions. A més, ha coordinat l'organització de reunions tècniques sobre turisme amb equips de treball locals a l'Índia, Itàlia, Portugal i Espanya. Ha col·laborat en diverses publicacions de l'OMT sobre turisme sostenible, màrqueting i tendències dels mercats, turisme cultural i conservació del patrimoni. És Membre del Grup Mundial d'Experts del Baròmetre de l' OMT.

 

PREMIS IUIT 2019

Premis IUIT 2019

Data de celebració: 2 de desembre de 2019
Hora: 17:00 h.
Lloc: Sala Multimèdia (Edifici de Rectorat)

FOTOGRAFIES I VIDEO DE L'ACTE

El dilluns, 2 de desembre, a les 17.00 hores, a la Sala Multimèdia del Rectorat de la Universitat d'Alacant, va tenir lloc l'acte de lliurament dels Premis IUIT 2019, on es va reconèixer la important labor a favor del turisme per part de professionals del sector.

L'acte va ser presidit pel Vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat, D.Juan Llopis Taverner, al qual li van acompanyar en la taula presidencial el Director General de Turisme Comunitat Valenciana , Sr. Herick Campos, el Sr. José Mancebo Aracil, Director del Patronat de Turisme , la Sra M.Carmen Sánchez Zamora, Regidora de Turisme i Platja de l'Ajuntament d'Alacant, i  el Sr. José Luis Gascó Gascó, Director de l'Institut d'Investigacions Turístiques.

L'acte inclogué la ponència amb el títol “Managing tourism in a world of global online platforms", oferida a càrrec del Dr Roland Schegg, professor del Tourism Research Institute de la University of Applied Sciencies of Western Switzerland (Suïssa).

En l'edició d'enguany, es van atorgar els premis a la trajectòria professional en Turisme a José Andreu Pérez, el premi a la Innovació Turística a Noemí Mira Pascual i el premi a la Rellevància Professional en Turisme d'exalumnes de la Universitat d'Alacant a Victoria Puche Francés.

Van ser nombrosos els assistents que van poder gaudir d'aquest acte

 

 

PREMIATS

Premis a la Trajectòria, a la Innovació i a la Rellevància Professional en Turisme 2019, concedits per l'Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d'Alacant 

 

Premi a la Trajectòria  Turística al Sr. José Andreu Pérez

Reconegut professional de l'hostaleria i el turisme, amb una trajectòria que arranca en els anys seixanta, des de la seua etapa de formació en prestigiosos establiments de l'època, com l'Hotel Berlín de Torrevella i el Restaurant Cabo Roig, referents de la professionalitat en el sector, en una època on la formació es duia a terme en llocs de prestigi de la mà de grans professionals.

En la dècada dels seixanta va posar en marxa un dels establiments hotelers emblemàtics de la localitat salinera, l'Hotel Madrid.

Des d'aquells anys, ha compaginat la seua faceta d'empresari hoteler amb l'activitat i el compromís en la labor de promoció turística de la Costa Blanca, com a membre fundador i president del Centre d'Iniciatives Turístiques de Torrevella i com a secretari i president del Foment del Turisme de la Costa Blanca, des del qual va participar activament en la creació del Patronat de Turisme de la Costa Blanca, de la Diputació Provincial.

També ha sigut membre fundador de l'Associació d'Hostaleria de Torrevieja i comarca, on ha ocupat diversos càrrecs.

La seua dedicació a la promoció del turisme alacantí el va portar a ser membre del ple de la Cambra de Comerç d'Alacant, durant més de vint anys, i President de la Comissió de Turisme d'aquesta entitat

  

Premi a la  Innovació Turística a la Sra. Noemí Mira Pascual

Noemí Mira Pascual, ha adaptat el seu perfil professional a la innovació que requereix l'entorn de l'economia digital i la disrupció tecnològica que en turisme han suposat les Tics i Internet.

Reuneix les aptituds i actituds personals i professionals més demandades pel sector turístic de hui, Ha aconseguit reinventar-se a si mateixa en l'entorn digital, eixint de la zona de confort de llocs en alta direcció en el sector turístic i emprendre com a CEO en la plataforma de viatges en línia Bookaris.com , creada fa ja més de 10 anys, aconseguint conciliar, vida personal i laboral, una cosa tan anhelada per les dones i mares del segle XXI.

Nominada per Jovempa com a cas d'èxit en 2018 i finalista recentment en els premis d'excel·lència digital de Digitalísimo en 2019, com l'única empresa pertanyent al sector dels viatges i el turisme.

Ha impartit nombroses xarrades i conferències en diversos fòrums emprenedors i cercles tecnològics. Forma part d'organitzacions alacantines com Jovempa i Alicantec, plataforma d'empreses tecnològiques alacantines; i no ha dubtat a ser la primera Travel Tech que se situa en la Districte Digital.

 

Premi a la rellevància professional en Turisme d'exalumnes de la UA a la Sra. Victoria Puche Francés 

Va cursar la Diplomatura de Turisme (1994-1997) en la Universitat d'Alacant. És Màster en Gestió de Serveis Turístics i de Viatge per la Bournemouth Universtty i MBA per la Université Savoie Mont Blanc. Ha tingut experiència en la direcció de diferents hotels d'Alacant i Benidorm.

Ha realitzat obertures d'hotels a Romania i Guinea Equatorial.

Actualment és la Directora General de l'Hotel Maya i de l'Hotel Boutique Calas d'Alacant.

És la presidenta de l'Associació d'Hotels d'Alacant

 

PREMSA

 

 

 

ANYS ANTERIORS

2018

Premis IUIT 2018

VÍDEO RESUM DEL LLIURAMENT DE PREMIS

 Article publicat a Alacant Plaza  22/10/2018

El dilluns, 15 d'octubre, a les 18:00 hores, en la Sala Multimèdia del Rectorat de la Universitat d'Alacant, va tenir lloc l'acte de lliurament dels Premis IUIT 2018, que en aquesta ocasió han reconegut la important labor a favor d'una de les nostres indústries bàsiques, el turisme, de professionals caracteritzats, en paraules del Director del IUIT, pel seu compromís amb les persones com a font de progrés, visió estratègica, capacitat de comunicació i de crear un clima que afavoreix la innovació, motivació i formació dels seus col·laboradors, experiència internacional i integració de diferents cultures, així com orientació al canvi i coherència entre els seus missatges i els seus comportaments.

L'acte ha estat presidit pel Vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat, prof. Juan Llopis, al que han acompanyat en la taula la Directora General de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete; el Vicepresident primer de la Diputació i del Patronat de Turisme Costa Blanca, Eduardo Dolón; el director del IUIT, prof. José Luis Gascó; i el Secretari Acadèmic de l'Institut, prof. Josep Ivars.

La presentació dels premiats ha sigut a càrrec d'Oscar Carrión, director del Màster en Direcció de Restaurants de la UA, per a Antoni Mayor; Francisco Juan Martínez, director de l'Invattur, per a Antonio Serrano i Sofia Alonso, representants de l'Hotel Cases Noves; i Fernando Vera, catedràtic de la Universitat d'Alacant i exdirector del IUIT, per a Mar López i Carolina Cortés; lliurats en tots els casos pel Vicerector de Relacions Internacionals de la UA, prof. Juan Llopis.

Tots els premiats van reconèixer la importància d'aquests guardons, que donen visibilitat a l'excel·lent relació entre la Universitat d'Alacant a través del IUIT, amb les empreses turístiques, element imprescindible per a la competitivitat del sector, alhora que van agrair el reconeixement del IUIT i, sense excepció, van atribuir una part molt important d'aqueix reconeixement a la gran labor dels equips amb els quals treballen, dins i fora de les seues organitzacions.

Finalment, en l'última fase de l'acte van intervenir els membres de la taula presidencial, en suport a uns premis que ja porten 8 edicions en el seu format actual, destacant la important labor formativa desenvolupada per l'Institut i la seua contribució, per tant, a la professionalització creixent del nostre primer sector econòmic;  i que reconeixen, com apuntava el director de l'Institut en la inauguració, la labor d'extraordinaris professionals compromesos amb el desenvolupament d'un sector bàsic de la nostra economia, el turisme, i la seua adaptació a les exigències canviants de l'entorn.

En aquest context, la Directora General de Turisme, Raquel Huete, assenyalava que les claus del nostre èxit es basen que som hospitalaris, inclusius, innovadors, autèntics, ètics, professionals; amb gran capacitat, a més, per a treballar junts, administracions i iniciativa privada, amb l'objectiu de ser més competitius i solidaris.

Amb una referència expressa, per part del Vicerector de Relacions Internacionals, a l'alta consideració de la Universitat d'Alacant en molts dels estudis que imparteix, específicament en turisme gràcies a la labor investigadora i docent de l'Institut, amb una visió multidisciplinària que abasta pràcticament totes les àrees de coneixement; així com l'oferiment a les administracions provincial i autonòmica amb representants en l'acte, d'aprofitar les excel·lents relacions de la Universitat amb universitats de 135 països de tot el món, amb les possibilitats que es poden obrir per al sector turístic, ha finalitzat un acte al qual han assistit tant professionals del sector, com a acadèmics i alumnes dels màsters que imparteix l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques.

 

Premis a la Trajectòria, a la Innovació i a la Rellevància Professional en Turisme 2018, concedits per l'Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d'Alacant 

 

Premi a la Trajectòria Professional en Turisme a D. Antoni Mayor Suárez

President del Grup Port Hotels que gestiona més de 3.000 places en 5 destinacions (Benidorm, Denia, Calp, Sant Joan d'Alacant i Elx). Des de 2008 és president de la patronal hotelera HOSBEC.

Premi a la Innovació Turística del IUIT: Hotel Cases Noves (el Castell de Guadalest)

Cases Noves fonamenta el seu atractiu en el patrimoni natural i cultural local. A partir d'aquesta premissa, ha innovat des de la seua creació en 2005, tant en la comunicació en línea de la seua oferta com en el desenvolupament de productes diferenciats en la Vall del Castell de Guadalest. La seua aposta per experiències turístiques basades en l'autenticitat i la qualitat li situen en els primers llocs del rànquing d'establiments millor valorats en Tripadvisor, Trivago, Booking i Hotelscombined.

Premi a la rellevància professional en Turisme d'exalumnes de la UA: Mar López González i Carolina Cortés García

Exerceixen actualment la seua labor com a tècniques i caps de departament del Patronat de Turisme de la Costa Blanca, dependent de la Diputació Provincial. S'atorga el premi compartit per ambdues. 

2017

Dimarts 14 de novembre, a les 17.00 hores, en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant, va tenir lloc l'acte de lliurament dels Premis IUIT 2017.

Premi a la Trajectòria Professional en Turisme

Premi a la Innovació Turística

 

 

Premi a la Rellevància Professional en Turisme de ex-alumnes/as de la Universitat d'Alacant

 

 

2015

El passat 24 de novembre de 2015 va tenir lloc l'acte de lliurament de la 5a edició dels premis de l'Institut Universitari de Recerques Turístiques que reconeixen la Trajectòria i la Innovació en Turisme.

En aquesta edició, el premi a la Trajectòria es va atorgar a José M. Caballé, president de Servigroup, sens dubte un referent imprescindible per al sector turístic en la nostra zona des que en 1970 fundara la cadena hotelera Servigroup; i el premi a la Innovació al president de Sha Wellness Clinic, Alfredo Bataller, un referent internacional en turisme de salut a l'Albir, una idea diferent per a un turisme molt exigent. Dos exemples, sens dubte, d'èxit i dos suports sobre els quals continuar construint un sector fonamental per a l'economia alacantina.

L'acte va ser presidit pel Vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat d'Alacant, professor Juan Llopis, al que acompanyaven en la taula el Vicepresident de la Diputació Provincial d'Alacant i diputat de Turisme, Eduardo Dolón; el cap de l'àrea de Foment de la Competitivitat Turística de la Generalitat Valenciana, Jose Luis Wagner; el Dr. en Geografia i membre del IUIT, professor Josep Ivars, i el director de l'Institut, professor José Luis Gascó.

Previ al lliurament de premis, la Vicedegana de la Facultat de Turisme de la Universitat d'Alcalá, professora M. Jesús Such, va dictar una conferència sobre els Nous desafiaments en el sector hoteler espanyol.

Després de la conferència, Josep Ivars va procedir a la lectura de l'acta del IUIT per la qual s'atorgaven els premis d'aquesta edició a D. José M. Caballé i D. Alfredo Bataller. El Vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat va lliurar el premi a la Trajectòria a D. José M. Caballé; i el Vicepresident de la Diputació d'Alacant va fer el propi amb el premi a la Innovació a D. Alfredo Bataller, que van arreplegar, en nom del guardonat, la seua esposa i fill.
 
fotos-acte
FOTOGRAFIES DE L'ACTE
 
video-acte
VIDEO DE L'ACTE
 
- Entrevista a José Luis Wagner ( vegeu vídeo )

- Entrevista a Eduardo Dolón ( vegeu vídeo )

2012

2011

 

IUIT· Institut Universitari d'Investigacions Turístiques


·Universitat d'Alacant
·Edifici Instituts Universitaris
·Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
·03690 - Sant Vicent del Raspeig (Alacant)

Tel: 965 90 95 51

Fax: 965 90 95 52

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464